Mahkamah Persekutuan akan putuskan cabaran lelaki terhadap tuduhan seks luar tabii

February 22, 2021

PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan, Khamis ini akan mengumumkan keputusan cabaran difailkan seorang lelaki terhadap badan perundangan Selangor yang tidak kompeten untuk meluluskan undang-undang syariah membabitkan seks luar tabii.

Peguam A Surendra Ananth berkata, panel sembilan hakim dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat akan menyampaikan keputusan melalui perbicaraan maya.

“Semua pihak telah diberitahu mengenai tarikh penghakiman itu hari ini,” katanya menerusi mesej kepada FMT.

Panel menangguhkan penghakiman pada 14 Dis selepas mendengar hujahan peguam Malik Imtiaz Sarwar, yang hadir bagi pihak pemohon bersama Surendra.

Penasihat Undang-undang Selangor Salim Soib @ Hamid mewakili kerajaan negeri sebagai responden, dan peguam Halimatunsa’diah Abu Ahmad bagi pihak Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) sebagai responden kedua.

Peguam Rahim Sinwan hadir bagi pihak Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebagai “amicus curiae” atau rakan pengadilan.

Pemohon berusia 35 tahun, yang dirahsiakan identitinya atas permintaan peguam, mencabar keperlembagaan Seksyen 28 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Selangor) 1995.

Malik mengemukakan bahawa hanya Parlimen memiliki kuasa perundangan untuk menguatkuasakan peruntukan Kanun Keseksaan, dan badan perundangan negeri tidak akan memiliki kuasa untuk mengadili kesalahan tersebut bawah ajaran Islam jika kesalahan tersebut termasuk dalam definisi undang-undang jenayah syariah.

“Perkara seks di luar tabii adalah perkara yang termasuk dalam senarai persekutuan dalam Perlembagaan dan termasuk dalam bidang undang-undang jenayah,” katanya.

Salim mengemukakan bahawa undang-undang negara terhadap seks luar tabii adalah sah kerana bertentangan dengan ajaran agama Islam.

Antara lain, dia mengemukakan bahawa badan perundangan negeri diberi kuasa untuk menggubal undang-undang tersebut mengikut Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan.

Pada 21 Ogos 2019, ketua pendakwa syariah memutuskan untuk mengemukakan pertuduhan bawah Seksyen 28 enakmen terhadap lelaki tersebut di Mahkamah Tinggi Syariah Selangor.

Dia dikatakan cuba melakukan hubungan seksual dengan cara di luar tabii dengan seorang lelaki lain di sebuah rumah di Selangor pada 9 Nov 2018.

Lelaki itu mohon dibicarakan tetapi prosiding ditangguhkan sementara menunggu keputusan perlembagaannya di Mahkamah Persekutuan.

Source: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/02/22/mahkamah-persekutuan-akan-putuskan-cabaran-lelaki-terhadap-tuduhan-seks-luar-tabii/?fbclid=IwAR2NuiRJVHFJX-mKu58baLBeigZd_d0lGp__Zzu1UMKmi0fXzqKrj1DjR_A

Leave a Reply

Your email address will not be published.